2015. április 19.

#27 #Énígynézekki


Réka, a Habfürdőblog tulajdonosa néhány hete írt egy bejegyzést "Smink nélkül - Én így nézek ki" címmel. A bejegyzése végén arra buzdította az olvasókat, hogy akinek van hozzá kedve, az írja le a véleményét a témával kapcsolatban, esetleg posztoljon instára, Facebookra képeket #enigynezekki és #habfurdoblog hashtaggal. 

Hetekig gondolkodtam, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést, tudok-e újat mondani a témában? Végül mégis úgy döntöttem -hosszas évődés után!-, hogy megmutatom miből lesz a cserebogár.




Ágnes smink nélkül c. képünk


Én a sminkelős lány vagyok - ezen nincs mit szépíteni. Szeretem, sőt már-már perverz módon vonzódom az apró színes tégelyekhez, a szemhéjpúderekhez, a rúzsokhoz, és újabban eluralkodott rajtam egyfajta pirosító-mánia is. 
A családom értetlenül áll ezelőtt a függőségem előtt, ugyanis anyukám sosem volt az a "Mindent magamra kenek" nő, ő igazi természetes szépség. Én viszont... 


Nos én, én vagyok. Bár a női magazinok igyekeznek elhitetni velünk azt, hogy nem kell temérdek csodaszer és milliós sminkfelszerelés ahhoz, hogy szépek és nőiesek legyünk, kettőt lapozva ezekben a "tudományos magazinokban" csak felbukkannak a  praktikák, amelyekkel az ember lánya kívánatosabbá festheti magát. 
Teltebb ajkak, Kardashian-módszer szerint kontúrozott pofi, égig érő pillák - ez az, amit a magazinokban és a televízióban látunk. Talán nincs is ezzel baj - a smink önkifejezés, már-már művészet, ahol az arcunk a vászon. 

Mi akkor a baj?  Az, amikor már túl sok - amikor a családunk már nem ismer fel minket smink nélkül, és reggelente az ébredő kedves azt hiszi, hogy a tegnapi hercegnőt a gonosz banya kidobta az ágyból, és helyére mászott. 

Baj az, ha több rajtad/rajtam/rajtunk a vakolat, mint a Sixtusi kápolna freskóján. Na akkor szívem, na akkor aztán akkora baj van, hogy fel kell venni a topánkát, leslattyogni a drogériába, és megvenni az összes sminklemosót, majd szépen hazamenni, teletölteni vele a kádat, és egy hétig abban dagonyázni, hogy kiáztasd magadból a rengeteget festéket. 
Baj az, ha azt hiszed csak akkor vagy szép, ha ki vagy sminkelve. 

Sosem szerettem, és most sem szeretem, ha valaki azt mondja "Szép vagy!" - se sminkkel, se smink nélkül. Egyszerűen nem érzem magam szépnek, én okosnak és kedvesnek (illetve most eléggé kialvatlannak) érzem magam. 
Sőt, mivel négyszemközt vagyunk bevallom, hogy kellemetlenül érint, amikor valaki szépnek, vagy csinosnak nevez - hellóka, ha kedveskedni akarsz, dicsérd az agyamat! 
Mindezek ellenére dolgozom rajta, hogy az engem szépnek nevező embereket ne küldjem rögtön a szemészetre. 

Amikor eldöntöttem, hogy belevágok ebbe a "kihívásba" úgy gondoltam a képekre fektetem majd a hangsúlyt. Szeretném tehát megmutatni a smink nélküli, és a sminkes arcomat. Mind a kettő én vagyok, a nagyközönség azonban az esetek többségében csak a sminkeltet látja. 
A mai napig látom magam előtt Marci barátnőm arcát, aki amikor először látott smink nélkül csak annyit mondott: "Neked egyébként nagyon szép arcod van!". És a fülemben néha még visszacseng a szlovéniai szobatársam, Ildikó egyik mondata: "Ági, smink nélkül is szép vagy, csak menjünk már, mert EL FOGUNK KÉSNI!!!"

A képeken az arcom egyik felén van csak smink, hogy legyen viszonyítási alap - mégis miből lesz a cserebogár? 

Jajj Ágnes, mire vállalkoztál?! Teljesen sminkmentes pofi


NYC szempillapsirál for president!

BB krém, szemcerka, szemöldökzselé


Nos, nálam ez a "nappali" smink, BB krém, random natúr paletta, tus, pirosító


Nos, ezek a képek már kicsit kacifántosabbak: az arcom egyik oldalán a "nappali", a másik oldalán egy alkalmibb, "esti" smink. Meg a hajam. A hajam mindenhol ott van. 



Az arcom egyik oldalán van smink, a másikon nincs...


Ez vagyok én. #enigynezekki smink nélkül. 

És te? 



10 megjegyzés:

  1. Smink nélkül jobb. Sminkelve olyan vagy mint egy kövér hentes nőnek maszkírozva.

    VálaszTörlés
  2. A természetességre szavazok, de mivel sminkelve láttalak, nekem az is tetszik. :)

    VálaszTörlés
  3. Szerintem is jobban áll a természetesség, ez az erős smink évekkel öregebbnek mutat. A haj mindenhol tényállás pedig számomra is ismerős. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az "öregebbek" mutat szerintem a piros rúzs miatt érezhető.

      Törlés
  4. Az utolsó képről nekem valamiért Helena Bonham Carter ugrott be. Na most döntsd el, ez jó hír-e vagy sem! :D
    Egyébként tény, hogy jobban áll a természetesség, de azt is megértem, ha nem szeretsz smink nélkül elindulni otthonról. Én is így vagyok vele. Mindenki jön azzal, hogy minek nekem a smink, aztán ha nem sminkelek, meg jön a kérdés: beteg vagy? olyan sápadt az arcod...Akkor most?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bírom Helena Bonham Cartert, úgyhogy jó hírnek veszem :D

      Törlés
  5. :) Először is NAGYON köszönöm, hogy megírtad!!! Nagyon sokat jelent, hogy olyasvalakit is tudtam inspirálni, aki többször sminkeli magát mint amennyiszer nem. Félre ne érts! Nincs ezzel semmi probléma. Mint ahogyan leírtam, nincs akkor, ha nem függsz tőle.
    Nagyon megakadt a szemem azon, hogy nem hiszed, hogy te is szép vagy, és nem is igazán szereted ha ezt mondják neked, mert úgy érzed hazudnak.Nos, a szépség (szerencsére) egy igen relatív fogalom. Ezek a képek rólad tényleg nem előnyösek, mert nagyon közel volt az arcodhoz a kamera... nekem állandóan kutyafejem lesz pl ilyenkor...rémes. De pl ott a profilképed, ami itt a blogodra érkezőket fogadja! Mennyi báj és kedvesség és igen (!) szépség van benne!! Az volna a problémád, hogy nem rendelkezel katalógus modell méretekkel?! Igazából ez is pusztán ízlés kérdése csak, szóval szerintem merd elhinni, ha azt mondják, hogy igenis szép vagy! Ha esetleg hazugságból mondja valaki - mert az ő véleménye az, hogy nem is annyira - akkor az már legyen az ő baja, hiszen hazudni nem túl etikus dolog.:D
    A másik dolog pedig, hogy a külső szépség csak egy dolog...mint ahogy te is írod. Örülök, hogy büszke vagy a "belső" értékeidre, mert bár nem sok bejegyzést olvastam még tőled, az is lehetsz!!
    Köszönöm szépen még egyszer, hogy megírtad!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy felvetetted ezt a témát. Szerintem (főleg manapság) nagyon fontos arról beszélnünk, hogy nem minden a külsőségeken múlik.

      Engem úgy neveltek, hogy a szépség nagyon múlandó, de a megszerzett tudást és emlékeket nem veheti el tőlem senki - éppen ezért szeretem ha az eszemet, vagy a kedvességemet dicsérik. Ez esik jól :]

      A képeket direkt készítettem ennyire közelről - úgy gondoltam, így sokkal jobban fog majd látszani a különbség a sminkelt és a sminkmentes rész között. Abban egyetértünk, hogy nem ez a legelőnyösebb beállítás, amit választhattam :]

      Törlés

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!