2016. július 12.

Szelenceutazás - Hurrá, nyaralunk!

Szelenceutazás – Hurrá, nyaralunk!


A naptárunk  lassan de biztosan azt mutatja, hogy hamarosan kopogtat a nyár és a nyaralás az ajtónkon. Jöhetnek a hekkek és a rozéfröccsök a Római parton, a végeláthatatlan szabadtéri bulik, a könnyű nyári balerinák és szandálok, cukorkaszínű körmök, szabadtéri színházi előadások, hűsítő limonádék, kósza flörtök, cinkos mosolyok, napsütés és „holvananapszemüvegem”, naptej illat, a fagylaltgombócok egész hadserege, a strandolás, a tengerzúgás, a kagylógyűjtés, az utazás, a nyaralás.
Ebben a bejegyzésben az utazási 1x1-ről szeretnék veletek beszélgetni – arról, amit én fontosnak, elintézendőnek, bepakolandónak, elengedhetetlennek tartok az utazások alatt.



  1. Legyen fedél a fejünk felett!
Röviden és tömören: hacsak nem tíz napos túlélőtúrára indulunk az őserdőbe egy macsétával és egy túlélőkönyvvel felszerelkezve az adrenalindopping miatt, foglaljunk előre szállást! A neten millió és egy oldal foglalkozik kedvező árú szállások összegyűjtésével: pénztárcánknak megfelelően választhatjuk ki, hogy csillagos szállodában, vagy egy szerényebb hostelben hajtjuk majd álomra a fejünket.
Én biztonsági játékos vagyok: szeretem, ha az utazás alatt van fedél a fejem felett, a „majd alszunk valahol” nálam nem opció. Szeretem előre látni a helyet, ahol aludni fogok az utazás ideje alatt.
Szelence-tipp: érdemes olyan szállást választani, ahol a reggeli benne van az árban, vagy akár külön díjfizetés ellenében igényelhető. Tapasztalatunk szerint nagy szerencse, amikor a reggelt nem vadászattal/bogyógyűjtögetéssel kell kezdenünk egy ismeretlen városban, hanem helyben a szálláson tudunk reggelizni.


  1. Ne induljunk el biztosítás nélkül!
Soha.
Az utazók hajlamosak egy kézlegyintéssel elhessegetni maguktól az utasbiztosítás megkötésének kósza gondolatát is, mondván „úgysem történik semmi!”. Valóban, ötven százalék esélyünk van arra, hogy a nyaralásunk során nem történik semmi – azonban ötven százalék esélyünk van arra is, hogy történik valami. A légitársaság elhagyja a poggyászunkat, vagy lába kél a csomagunkból néhány dolognak. Megeshet, hogy a szintén a tengerben pancsoló tengerisün éppen a mi lábunkat választja új lakhelynek, esetleg romlott ételt vagy italt fogyasztunk, félrelépünk és a bokánk bánja a rossz lépést.
Érdemes tehát az utazás előtt utasbiztosítást kötni – néhány kattintással akár neten-, vagy ha utazási irodával utazunk, sok esetben az út befizetésénél felajánlják a biztosításkötési lehetőséget is.
A biztosítás mellett érdemes kiváltani még az Európai Egészségbiztosítási Kártyát is, ezt a kormányablak, vagy az OEP állítja ki az igénylők részére, díjmentesen. Fontos tudni, hogy a Kártya csak sürgősségi ellátásra vonatkozik. Bővebb információt itt találtok róla: http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya
Szelence-tipp: biztosításkötés előtt érdemes körülnézni a www.netrisk.hu oldalon. Itt megadhatjuk mikor, hova, mivel, mennyi időre utazunk, az oldal pedig néhány kattintás után kilistázza nekünk az ajánlatokat. Érdemes olyan biztosítást kötni, amihez tartozik assistance szolgáltatás is, így egy esetleges nehéz helyzetben nem egyedül kell segítséget keresnünk külföldön.



3. Csak azt vigyük magunkkal, ami valóban szükséges
Mindenki magából indul ki, és én pontosan tisztában vagyok azzal, hogy hajlamos vagyok a túlkapásra és a túlpakolásra – bár az utóbbi időben javuló tendenciát mutatok. Legalábbis remélem :]
Utazás előtt általában átpakolom a pénztárcámat, és itthon hagyok minden olyan kártyát, amire az utazás alatt biztosan nem lesz szükségem – mert valljuk be, viszonylag kevés esély van arra, hogy a Yamuna törzsvásárlói kártyámat, vagy éppen a Libri kártyámat egy külföldi úton használni fogom.
Hasonlóan vagyok a sminkes szütyőmmel is: ha itthon nem használok egy terméket (mert nem épült be a rutinomba, vagy csak ritkán használom), akkor biztos vagyok abban, hogy nem a nyaralás alatt kezdek kísérletezni. Abban a néhány nyugodt napban szeretem azokat a termékeket, amiket megszoktam, megszerettem, hozzám nőttek. A helyhiány miatt néha „cselhez” folyamodom, és egy-egy terméket több dologra is használok: szempillarebbenés nélkül használok rúzst pirosítónak, és fordítva is. Szerencsére emiatt még senki nem kergetett az asztal körül.
Szelence-tipp: ahova utazol, ott is élnek emberek – szóval nem kell pánikrohamot kapni, ha otthon maradt a fogkefe, vagy a sebtapasz, hiszen a helyi drogériában ezek könnyedén beszerezhetőek.
Ha súlykorláttal utazol néhány napra, válassz mini kiszerelésű terméket (minden drogériában kapható), esetleg vásárolj üres apró tégelyeket (én a Tigerben lőttem a sajátomat, de a Müllerben a napokban láttam nagyon csajos rózsaszínt), amibe át tudsz tölteni néhány adagnyi tusfürdőt, vagy sampont.
Amennyiben repülővel utazol, és van feladott poggyászod, az értékes holmikat (elektronikai eszközök, fényképezőgép, laptop, mobiltelefon, tablet, e-book és a többi kütyüt), illetve a készpénz a kézipoggyászba pakold, és ne a feladott csomagba! A reptéri pakolások nem arról híresek, hogy kesztyűs kézzel bánnának a csomagokkal... Jobb a békesség, értékes és elektronikai eszközök a készpénzzel és iratokkal együtt a kézipoggyászban csomagolandóak! 


  1. Legyen pót!
Bár a második és a harmadik pontom között észlelhető egy kis ellentmondás, én a pót-dolgok híve vagyok. Pótzokni, pótfelső, pótakksi, pótmemóriakártya. A „pót” dolgokat esetleg csomagolhatjuk külön egy neszeszerbe, én általában a gyógyszeres szütyőbe süllyesztem ezeket a holmikat.
Nyilván nem történik semmi, azonban ha mégis beüt a krach, áldhatjuk az eszünket, hogy betettük azt a plusz kardigánt, hogy „majd jó lesz valamire”.
Szelence-tipp: ha egy mód van rá, ne költekezzünk ki az utazás alatt, maradjon vésztartalék a hazautazásra is. Ha késik a repülő, és jól jönne egy palack víz, többe kerül a taxi, vagy megpillantjuk az otthagyhatatlan akármit, akkor ne ezen múljon…

  1. Tájékozódjunk az utazás előtt!
Amennyiben utazási irodával utazunk, egy hajszállal könnyebb helyzetben vagyunk – az irodák jó előre elküldik az utazás részletes programját, a fakultatív kirándulások várható költségeit, illetve sok esetben ajánlanak félpanziós ellátást (ha az éppen nincsen benne a részvételi díjban).
Ha nem utazási irodával indulunk felfedezőútra, érdemes alaposan átböngészni a net eldugott sarkait is. Ha Európán kívüli úticélt választunk érdemes csekkolni, hogy kell-e vízum – amennyiben igen az hol, hogyan, milyen összegért igényelhető, milyen nyomtatványok, igazolások szükségesek hozzá? Mennyi időbe telik, ameddig megkapjuk az utazáshoz szükséges dokumentumokat?
Minden esetben nézzük meg, hogy a pályaudvarról, állomásról, reptérről hogyan jutunk el a szállásunkra? Tömegközlekedéssel megoldható, esetleg taxival? A kütyük világában érdemes előre letölteni egy térképet az adott városról, esetleg még az utazás előtt kinyomtatni minden szükséges dokumentumot, hogy papír alapon is nálunk legyen.
Szelence-tipp: legyenek jegyzeteink, esetleg időbeosztásunk. Egy nagyon kedves barátom az utazásai előtt mérnöki precizitással tervezi meg a programját. A külföldön töltött napokat más-más színnel jelöli, a látnivalókat földrajzi elhelyezkedés szerint csoportosítja, majd google maps, az útikönyvek, és a jó ég tudja mi segítségével így állítja össze a programot. Sosem hagy ki egyetlen látnivalót sem! 


  1. Legyünk egy kicsit helyiek!
Gerlóczy Márton írja az egyik könyvében, hogy egy országot és egy népet legjobban a kocsmában, pontosabban a kocsmapultnál lehet megismerni. Nos, hogy ebben Gerlóczynak mennyire van igaza, azt mindenki habitusától függően döntse el maga – én szerényen csak annyit jegyeznék meg, legyünk egy kicsit helyiek. A sok-sok látnivaló mellett szakítsunk időt a „hétköznapi” dolgokra is: adjunk magunknak néhány percet egy, a turistáktól nyüzsgő fő „csapásvonaltól” távol, és nézzünk be egy eldugottabb kávézóba, étterembe, vagy cukrászdába. Követhetjük a helyieket is, hiszen ha valakik igazán tudják hol van a város legjobb kávéja, tortája, menüje, vagy söre, akkor azok a helyiek.
Szelence-tipp: én általában a pincérektől szerzem be a hasznos infókat, egyszerűen mindent tudnak. Mindent.  

Milyen terveitek vannak nyárra? Utaztok esetleg valamerre?

Elő a tervekkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!