2017. április 6.

Szelencevászon - The night of


A minisorozatokat talán még a sorozatoknál is jobban szeretem, hiszen már az első pillanatban tudom, hogy hány epizódból fog állni, így nem kell esetlegesen hosszú éveket várnom egy-egy cselekményszál lezárására.
A The night of –amely magyarul az Aznap éjjel címet kapta-, a HBO 2016-os minisorozata, amelyet három Golden Globe díjra jelöltek. A történet középpontjában egy fiatal muszlim egyetemista, Nasir Khan áll. 
Naz –ahogy a barátai hívják-, mintadiák, tartózkodik a vad és féktelen egyetemi buliktól, ám rögtön a sorozat első részében bulizni indul, méghozzá apja taxijával. Az úton többször is eltéved, és több konfliktusba keveredik emberekkel, akik meglepő módon a taxit taxinak hiszik. A fiatal fiú kitartóan hajt el mindenkit, azonban amikor a kissé fura és szeszélyes Andrea pattan be a hátsó ülésre, Naz nem tud nemet mondani. A buli kósza gondolata is elhalványul, a két fiatal némi alkohol kíséretében beszélgeti át az este egy jó részét. Ahogyan az egy sorozatban lenni szokott, néhány sör és pár óra beszélgetés során a lány lakásán kötnek ki, ahol az alkohol mellé társul még néhány bevehető és elszívható kedélyjavító is, majd az éjszaka a lány hálószobájában teljesedik ki. A bonyodalom akkor kezdődik, amikor Naz hajnalban felriad, és észreveszi, hogy minden véres körülötte, éjszakai partnerére pedig az ágyban talál rá, vérbe fagyva – a lányt valaki meggyilkolta. A fiúban feltámad a túlélési ösztön, a holmiját gyorsan összekapva elhagyja a lakást, majd amikor beugrik neki, hogy valamit ott felejtette visszarohan. Erre a rohanásra lesz figyelmes az egyik szomszéd, aki haladéktalanul értesíti a rendőröket, Nazt pedig letartóztatják. A fiú semmire nem emlékszik az éjszakáról, ő magam sem biztos abban száz százalékig, hogy nem ő gyilkolta meg a lányt, ahogyan azt sem vallaná be semmi pénzért, hogy ő a gyilkos.
Valójában ezen a ponton kezdődik az „igazi” sorozat – a további részekben megismerhetjük az amerikai igazságszolgáltatási rendszert, és a börtönök világát. Megelevenedik a kép, mely szerint a feltételezett gyilkosnak is van családja, és a gyilkosság előtt ugyanúgy élt, mint bármelyik másik ember. Naz az, aki összeköti a szereplőket, érte –vagy éppen ellene- harcol a többi karakter, miközben ők is igyekeznek a víz felett tartani a fejüket. A súlyos ekcémával küzdő ügyvéd, aki minden létező szert beszed azért, hogy javítson a bőre állapotán; az édesanya, aki a fia miatt elveszíti az állását; az édesapa, akinek a taxiját a rendőrség bizonyítékként tárolja ezzel elvágva őt az egyetlen megélhetési forrástól; a rendőr, aki bár nyugdíjazás előtt áll néhány nappal mégsem képes kilépni a szolgálati kötelékből; és az ügyész, akinek gyilkos és bűnbak KELL. A sorozat rávilágít az amerikai igazságszolgáltatás kényes részeire, és bemutatja a börtönben megjelenő korrupciót, hierarchiát, és a sitt egyeduralkodóját, aki élet és halál ura a falakon belül.
Aki belekezd a sorozatba, annak fel kell készülnie arra, hogy az epizódok hosszabbak, mint egy átlag sorozat esetében, általában egy órában kapjuk meg az adagot. Mivel a részek hosszabbak az átlagnál, így a történet lassabban bontakozik ki a megszokottnál. Ebben a sorozatban nem robban majd húsz másodpercenként bomba, és a rendőrök sem állnak elő hét-nyolc percenként újabb és újabb gyanúsítottakkal vagy teóriákkal. Minden szépen, komótosan halad előre, tehát a nézőnek egyrészt van lehetősége, másrészt van ideje arra, hogy megértse az ok-okozati összefüggéseket. Az alkotók igyekeztek olyan világot tárni a néző elé, amiben minden szereplőnek van emberi tulajdonsága is, illetve epizódról epizódra eljutnak valahova – nem, nem egyik utcából a másikra, sokkal inkább érzelmi és értelmi téren látszik a fejlődés, az őrlődés, felvillantva a kérdést és a lehetséges válaszokat a mi lett volna ha? kérdésekre.
A The night of minden egyes epizódja lekötötte a figyelmemet, és kíváncsi voltam, mi vár a szereplőkre a következő részben, engem teljesen magával ragadott a történet, a hangulat, az ábrázolásmód. A sorozat egyébként IMDB felhasználók körében is nagy népszerűségnek örvend, 8,7-es értékelésen áll jelenleg.
Láttátok a sorozatot? Ha új sorozatba kezdtek, csekkoljátok előtte az IMDB-t?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!