2017. május 16.

Szelencepódium és Szelencefélsiker || A három nővér


Forrás: https://www.facebook.com/pg/OrkenyIstvanSzinhaz, fotó: Gordon Eszter

Az utóbbi néhány évben a barátaimmal rászoktunk arra, hogy mindenféle ajándéktárgy helyett élményeket ajándékozunk egymás születésnapjára és karácsonyra. Ez persze nem azt jelenti, hogyha meglátunk valami „tökéletes ajándéktárgyat”, akkor azt nem vesszük meg, mert nem élmény, csupán nem vesszük meg a huszadik mécsestartót ajándékba, amikor nincsen jobb ötletünk. Egy ilyen ajándékvadászat közepette csaptam le két jegyre az Örkény Színházban, ahol nem is olyan régen mutatták be A három nővér c. darabot.
Forrás: https://www.facebook.com/pg/OrkenyIstvanSzinhaz, fotó: Gordon Eszter

A három nővér –meglepő módon- három lánytestvérről, Olgáról, Másáról, és Irináról szól, akik egy Oroszorszában, egy vidéki kisvárosban tengetik mindennapjaikat boldogtalanul. Síratják magukat, a boldogtalanságukat, a fiatalságukat és a szépségüket, miközben másra sem tudnak gondolni csak arra, hogy egyszer, talán a nem is túl távoli jövőben ismét a hatalmas és csodálatos Moszkvában fognak élni. A darabban nincsen tragikus konfliktus, sem tragikus szereplő, csupán néhány ember, akit egy közös szellemiség tart össze: jobbra vágyunk, de kényelmes itt nekünk a langyos iszapban, kösz. Esetleg, ha hoznál egy vodkát jobb lenne, csak megmozdulni ne kelljen érte.
Még soha nem láttam Csehov darabot a színpadon, az Örkény előadása volt tehát az első az életemben. Már rögtön a nyitójelenetben figyelmes lettem valamire, amit más magyar színházban még nem láttam: a súgó folyamatos színpadi jelenlétére, illetve arra, hogy az összes szereplő a színpadon tartózkodik a darab elejétől a végéig. Középen, a forgószínpad részen zajlik a cselekmény 80%-a, miközben a lépcsős félkörívben foglalnak helyet azok a színészek, akiknek éppen nincsen szerepe a jelenetben. Zseniális rendezői megoldás!
A szereplők teljesen élik a saját szerepüket, az előadás alatt egyszer sem volt olyan érzésem, hogy ez csupán zsánerszerep, ezt szoktuk meg, ez van, most is ezt kapjuk. A színészek lubickolnak a szerepben, Hámori Gabriella, Tenki Réka, Takács Nóra, Zsigmond Emőke, Gálfi László, Epres Attila – mind remekül eltalált színész-szerep páros, és Mácsai Pál, nos… Ő Mácsai Pál – az ő színpadi jelenléte minden alkalommal annyira erős, ahogy és amit mond, hogyha minden idegszálamat megfeszítem, akkor is csak rá tudok koncentrálni.
Forrás: https://www.facebook.com/pg/OrkenyIstvanSzinhaz, fotó: Gordon Eszter

A dráma ellenére örömteli este volt az Örkényben, mindkettőnknek nagyon tetszett a darab, a szereplők, és a rendezői megoldások.
Az Örkényben egyébként van diákkedvezmény is, érvényes diákigazolvány esetén 20% kedvezményt kapunk. Az örkényi hangulat miatt rögtön listára is került még Az anyám tyúkja, és az Azt meséld el, Pista! darabjuk - gondolom nem kell mondanom, hogy mindkettőben szerepel Mácsai Pál... :) 

SZELENCEFÉLSIKER: 37 megnézni öt olyan színházi darabot, amit még nem láttam 


Jártatok már az Örkény Színházban? Milyen színházi darabot láttatok utoljára?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!