2017. június 28.

Szelencefélsiker || Szelenceutazás || Málta, te csodás!


Négy napot töltöttünk Pünkösdkor Málta szigetén, hogy kiheverjük 2017. első felét. Tikkasztó hőség, napsütés, tenger, friss gyümölcsök, és hatalmas adag fagylaltok vártak ránk a csöpp mediterrán szigeten.
Az első napunk nagy részét az utazás tette ki, azonban délután szerencsénkre jutott idő egy kis sétára, városnézésre Buggiba városában, ahol a szállásunk volt. 

Egy gyors idegenvezetői útbaigazítás után megtaláltam a kedvenc helyemet egy olasz fagyizó képében, ahol faltól falig ért a fagylaltpult, és egy pillanatra azt éreztem, oda szeretnék költözni. A fagylalt mellett a kávéjuk is isteni volt, erről hamarosan bővebben is olvashattok a Kávé oldalán.


A második –de az első teljes napunkon- Marsaxlokkba vezetett az utunk. A sziget déli részén elterülő városban a piacozás volt a fő program. A part mentén hosszan terülnek el az árusok bódéi, ahol a ruhák és édességek mellett a friss halak (tonhal, makréla, helyenként picike cápa is!), és a tenger gyümölcsei a legkelendőbb portékák.

A tengeren százával ringatóznak a színes luzzu, azaz a máltai csónak, az ország jelképe is. Ez egy tradicionális halászhajó, amit gyakran festenek élénk színűre, éppen ezért is nagyon látványos, ahogyan a színesre festett csónakok ringatóznak a tengeren. A helyiek sok esetben festik a luzzu oldalára Ozirisz faragot, amelyszemét is, hogy megóvják a veszélytől a csónakokat.

Marsaxlokk után a Blue Grotto, azaz a Kék barlang volt a következő megállónk. A Kék barlang a qrendi partszakasznál található, nevét onnan kapta –vajon honnan?-, hogy a kőívek között hihetetlenül kék a víz. A kőívek közé motorcsónakkal lehet bejutni (mentőmellény és naptej kötelező!), körülbelül 10-15 percet hajókázhatunk a tengeren, és gyönyörködhetünk a hatalmas kékségben.

Következő állomásunk Mdina, ami hosszú ideig volt az ország fővárosa is. A városban megnéztük a Szent Pál katedrálist is, ami lenyűgöző volt, és szerencsére jutott idő az ország legjobb cukrászdájában egy szelet süteményre, és kávéra is. Ha már a kávénál tartunk, akkor feltétlenül meg kell jegyeznem, hogy bár Málta mediterrán ország, a hideg vagy jegeskávét egyáltalán nem ismerik. Egyetlen egy helyen sikerült hideg kávét kicsikarnom a pincérből, aki ezzel a jeges csodával tért vissza, ami azóta is fel-felbukkan az álmaimban…


A harmadik napunk igen érdekesen alakult. Máltán éppen elnökválasztás volt, amikor ott nyaraltunk – igen, a választás az én fejemben is a káosszal és utálkozással párosul, azonban erre Málta rendesen rácáfolt. Már a második napunkon tudni lehetett az eredményeket, azonban az ünneplés úgy igazán a harmadik napunkon kezdődött. Az emberek a győztes párt színeibe –pirosba- öltöztek, és zenével, itallal, kereplőkkel, és dudákkal ünnepelték a választás győztesét. Hasonlított a hangulat a néha Budapest Parádéra, ahol az emberek kamionokon buliztak az Andrássy úton. Máltán is minden autóból dübörgött a zene, a sofőrök dudáltak egymásnak, az emberek énekeltek, táncoltak az utcán. Leírhatatlanul karneváli volt a hangulat. 

Az ünneplés közepette igyekeztünk a fővárosba, Vallettaba, és nagyon kapaszkodnunk kellett egymásba, hogy el ne keveredjünk egymástól. A főváros egyik legszebb látnivalója a Szent János templom, ahol Caravaggio képek vannak kiállítva. Személyes kedvencnek azonban mégis a Barakka-kertet említeném, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tengerre, és a kikötőre. 

Természetesen ha már kikötő és tenger, itt sem maradhatott ki a hajókázás a programból. A hajótúra során a három várost néztük meg a tengerről, és nagy örömömre két világítótorony mellet is elhajókáztunk. Említettem már, hogy imádom a világítótornyokat?




A negyedik napon egy utolsó fagylalttal búcsúztunk a szigettől.
Málta nagyon különleges ékszerdoboz a Földközi tengeren, sok látnivalóval.  A szigeten az európai és arab kultúra vegyül, ami megmutatkozik az építészetükben, és a mentalitásukban is. Összességében boldog és mosolygós mediterrán emberek. Máltát látni, és megkedvelni! A sziget meglátogatásával újabb Szelencefélsiker született, hiszen azelőtt még sosem jártam Máltán.




Jártatok már Máltán? Esetleg rajta van az utazós bakancslistátokon?

Ha szeretnétek megtudni, mi lesz a következő bejegyzésben, kövessétek a Szelencetitkok Facebook oldalát! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!