2015. november 24.

#77 Szelencepolc - C.J.Roberts: Fogoly a sötétben - 18 éven felülieknek!

Szelencepolc

Nem kertelek, kimondom kerek-perec. E.L. James szupersikeres A szürke ötven árnyalata trilógiája óta divat erotikus irodalmat írni, és olvasni. Egyrészről felfogható ez egyfajta szexuális mini forradalomnak – igen, a nők is tudnak és mernek erotikus irodalmat írni és olvasni, sőt, büszkén vállalják a vágyaikat.  Másrészt úgy érzem, azzal, hogy az erotikus regények így elárasztották a könyvpiacot, az íróknak mindig egy kicsit mást, egy leheletnyivel durvábbat kell hozniuk ahhoz, hogy el tudják adni a műveiket.
Nos, C. J. Roberts: Fogoly a sötétben regénye helyenként undorítóan durvára sikerült. Ez a könyv már jóval túlmutat a Szürke trilógia „Gazdag okos és szexi vagyok, elnáspángollak mindennel ami a kezem ügyébe kerül, aztán babusgatlak kicsit” világán, ez a könyv az „Elrabollak, megalázlak, megtörlek, és eladlak szexrabszolgának, te ribanc!” könyv.



Nem tudom. Tényleg nem. 
Az alapsztori szerint Caleb egy olyan fickó, akit csak a bosszú érdekel. Még kölyökkorában valahogy egy elvadult férfi keze közé került, aki szexrabszolgaként tartotta, a férfiak egymás után erőszakolták meg az alig tizenkét éves kiskölyköt. A férfi sárba döntötte az önérzetét, az elméjét és annyira megtörte, hogy még a saját nevét is elfelejtette. Ebből a mocsokból emeli őt ki Rafiq, aki véletlenül megy be abba a házba, ahol Caleb vérben és emberi ürülékben fekszik. Az idősebb férfi maga mellé veszi a fiút, tanítja, neveli, próbál valamit visszaadni belé, ugyanakkor megtanítja másra – az életre, keménységre, és a gyilkolásra is. Caleb „megoldásként” lelövi a kínzóját. 
Rafiq egy magas beosztású katona volt, és még háborúzott, addig egy gonosz ruszki megölte az anyját azért, hogy elrabolhassa a lánytestvérét, akit végül egy kuplerájnak adott, majd megöltek. Rafiq nyilván a ruszki fejét akarja, és Calebbel együtt bosszút esküsznek ellene.  Bár számomra a mai napig rejtély, hogy Caleb -aki nem is ismeri az oroszt, akin bosszút akar állni-, mégis miért törne egy ismeretlen életére…?
Rafiq és Caleb mindenesetre az orosz vérét akarják, minden létező módon meg akarják kínozni, és nyilván a végén meg is akarják gyilkolni a férfit. 
No de mi kell ahhoz, hogy egy gyilkos, drog és fegyverkereskedő ruszkihoz közel kerüljön az ember? Igen, egy nő. Egy ribanc. Egy kurva. Egy kéj rabszolga. Caleb feladata becserkészni az áldozatot. Hosszú napokig figyeli a lányt (Livviet, vagy ahogy ő nevezi Cicát), még végül elrabolja. 
Livvie fiatal, Los Angelesben él, de vannak spanyol vagy mexikói gyökerek (számomra nem derült ki teljesen…). Az anyja kurva, és a lányát is annak tartja. Mindezek ellenére Livvie ártatlan, szűz (bár van egy elég bizarr női szexjelenet-szerű, khm), tehát pont megfelel arra, hogy egy kegyetlen ruszki kéjrabszolgája legyen, és tökéletes alany arra, hogy Caleb, a „Mester” betörje. 
Elrabolják tehát a fiatal lányt, és Caleb feladata az, hogy betörje, manipulálja, alázatos, minden tettre kész rabszolgát faragjon belőle. 
No itt kezdődnek a bonyodalmak, ugyanis Livvie küzd. Küzd a férfi ellen, a megtörés ellen, azonban lekötözve az ütések ellen nehéz, szinte lehetetlen küzdeni. 
Mégis, a férfi minden ütés és terrorizálás után enyhíti a fájdalmát, és Livvie szépen lassan vonzódni kezd hozzá, a vonzódás pedig kölcsönös, bár Caleb ezt nem akarja bevallani. Tudja, érzi, hogy a lány fontosabb számára, mint az eddigiek, mégis próbálja magától távol tartani a lányt, a lány azonban a bőr alá férkőzik. 
A lányban kettős érzelmek dúlnak: egyrészt rohadt pipa azért, ami történik vele, másrészt néha vágyik a férfi érintésére – de nem a verésre, ezt szögezzük le! Mégis, az első adandó alkalommal megszökik a férfitől, szóval a „kedvelem a pasit, aki az életet is kiveri belőlem mellett szerencsére dolgozik benne az életösztön is.
Szökés közben beleütközik egy motoros bandába, ahol majdnem megerőszakolják, és na ki menti meg? Igen, Caleb. 
Ápolja, becézi, és törődik vele. A lány elmeséli milyen volt az élete a találkozásuk előtt, Caleb pedig elmondja, hogy el fogja adni rabszolgának. valahol itt ér véget az eső könyv, mert nyilván ez is trilógia… 
A történetről: én mérges vagyok. Több szervezet küzd az emberkereskedelem ellen, a nők elleni erőszak, a nemi erőszak ellen. Erre jön egy ilyen könyv, és az emberek zabálják. Bár, a tigris is cuki az állatkertben, ameddig nem belőlünk lakmározik, igaz-e? Szeretjük olvasni az ilyen történeteket, mert nem velünk történik, mégis elrettent egy kicsit, mert benne van a lehetőség. Megtörténhet. 
Éppen ezért nem tetszik a hozzá tartozó „máz” – az, hogy a fiú és a lány meglátnak egymásban valamit, a lehetőséget, a fényt, a reményt arra, hogy talán egyszer, majd a bosszú után lehet valami. Belül mindketten érzik, hogy többre várnak – maguktól, egymástól, az élettől. 
A könyv felépítése jó, olvasmányos – vannak benne piszkos részletek, bár azt hiszem ez csak annak izgató, akinek bejön a szexualitásnak ez a formája. A dolgokat a nevén nevezik, semmi szürkés „nemi szerv”. 
Mégis néha gyomorforgató, szóval az ember nem szívesen olvas reggel 6:30-kor beöntésről a buszon.
Érdekes a narrálás, ugyanis több szemszögöt kapunk: van egy Livvie, egy Caleb, és egy E/3-as szemszög amit talán Kívülálló Calebnek neveznék. 
A fejezetek elején nincsen megjelölve, hogy ki beszél. 
Mindent összevetve: erős alapsztori, a karakterek háttere kicsit egysíkú, de értem a motivációjukat. Kivehető benne az egymástól való függőség, az egymásra utaltság, és a bizonytalanság. 
De a téma. A téma olyan fájdalmas-gyomrotmegfekvős-hányingerem van téma. 
Tudom, hogy van ilyen. Tudom, hogy létezik. Tudom, hogy az emberkereskedelem, a lányok futtatása, a szexuális rabszolgaság mind-mind valóság, de a lelkem mélyén úgy érzem ezek ellen küzdenünk kellene. Igen, fel kellene szólalni amellett, hogy ez nem normális dolog. Nem oké, ha valaki megkínoz. Nem oké, ha valaki meg akar erőszakolni. Nem lenne szabad, hogy ezek a dolgok bárki fejében „okék” legyenek.


Olvastátok a könyvet? Mi a véleményetek róla? 

2 megjegyzés:

  1. Szia! :) Elolvastam a véleményedet és bevallom kicsit felhúzott, mert nekem ha nem is tetszett a könyv de nem is utáltam annyira mint a Szürke sorozatot, mert valljuk be az egy vicc az a sorozat. Ez a könyv más volt abban igazad van, hogy néhol durva de abszolút jó könyv. Ugyebár ez az én véleményem. Nekem tetszett, hogy Livvie harcol és nem adja fel tetszett, hogy Caleb még is félti bár "ki kelle képeznie" mert ez a feladata..mert ha nem teszi őt is megölik. Én láttam a hajlandóságot a férfiban, hogy akár lehetne ebből több, de azt hiszem egyenlőre teljesen össze van zavarodva. Várom a folytatást és arra is kíváncsi vagyok hogy te mit gondolsz arról mert összevetve igazán jól leírtad a te véleményedet és hát ugye emberek vagyunk másmilyen véleménnyel. Bár zavaró volt hogy az elején nem tüntetted fel hogy spoilerezel (oké én már olvastam de aki nem annak kb leírtad kb az egészet) További jó blogolást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Malia!

      Hidd el, nem akartalak felhúzni :]

      A Szürke irodalmilag valóban vicc, de mégis hozott valami forradalmat ezen a téren a könyvpiacra. A Szürke megjelenése óta mindenki ontja magából az erotikus irodalmat, ki jobb, ki rosszabb formában.

      A Fogoly a sötétben más köntösbe csomagolja a szexualitást, és a bántalmazást, mintha a "szent cél" (=bosszú) érdekében Livvie elfogadná a sorsát, és kicsit feladná a harcot. Látom a hajlandóságot a férfiben, értem a motivációt is. Szép az egymástól való függőség, és az egymásra utaltság kidolgozottsága is. Nem azt mondom, hogy rossz könyv, inkább azt mondom, hogy vége már-már idilli - már amennyire egy ilyen helyzetben lehet bármi is idilli. Olyan beletörődő.

      Egyébként ha maga a téma tetszett akkor ajánlom: Lylia Bloom: Ellopott életek c. könyvét. Magyar szerző, nagyon jó az alapsztori.
      http://moly.hu/konyvek/lylia-bloom-ellopott-eletek

      Törlés

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!