2017. február 5.

Szelencesiker - A bledi varázsvilág



Az Instagram, a Photoshop és a filterhasználat korában időnként egy-egy új hely felfedezésekor bizony csalódás ér - mert nem olyan színes, nem olyan lélegzetelállító, nem olyan képeslapszerű, mint ahogyan azt annak előtte láttam és vártam. Bled már régóta bakancslistás nálam, hiszen ez a tó az aprócska szigetével, és a tó fölé magasodó várral az ékkő az ékszerdobozon forgó balerina tiaráján. Gyermeki izgalommal indultunk el felfedezni Bleded, és minden páros testrészem keresztben volt azért, hogy legyen legalább feleannyira szép, mint a fényképeken.

Elbuktam.


Minimum olyan szép volt, ha nem szebb, mint a képeslapokon. A szokottnál enyhébb téli időjárás volt a legkedvezőbb a kirándulásnak - a hétágra sütő nap sugarait a víz ezernyi szivárvánnyá törve szórta, és hirtelen eszembe sem jutott semmi olyan szó, érzés, vagy hasonlat, amivel tökéletesebben le tudtam volna írni azt, hogy nekünk ott mennyire jó. 

Bled észak-nyugat Szlovéniában, a Júlia Alpokban fekszik, körülbelül 5500 ember lakja. A város főleg a turizmusból tartja fent magát, jól példázza ezt az is, hogy körülbelül 4000 fekhelyet tudnak biztosítani a turistáknak. (Azért valljuk be, ezt nem kis teljesítmény!) Ott jártunkkor is éppen dugig voltak a szállodák, mivel akkor került megrendezésre a biatlon világkupa (mint azt néhány kedves szlovén fiatalembertől megtudtuk).

Bledbe érkezésünk után első utunk a várba vezetett. Kitartóbbak gyalogolhatnak -szerpentines úton sétálhatnak-, vagy fel is lépcsőzhetnek a közel 700 méter magasba. Lustábban igénybe vehetik a helyi utazási iroda kedves fiatalemberét, aki néhány euróért cserébe autóval felrepít a várhoz. 

A várba belépőt kell váltani -teljesárú jegy esetén kedvezményesen fogyaszthatunk kávét a fenti étteremben, vagy az ajándékboltban adnak rá kedvezményt-, de minden centet megér az a kilátás, ami felérve fogadja az embert.


Szerettünk volna átjutni a tó közepén álló kis szigetre a speciális kishajóval, pletnával, azonban annyira elfotóztunk és elbmáészkodtuk az időt a várban, hogy lekéstük az utolsó pletnát. 

A tó közepén álló szigethez és templomhoz egyébként több legenda is kötődik. A szláv mitológia szerint a templom előtt ezen a szigeten állt Živa, a szláv szerelem és termékenység istennő szentélye. A templomhoz, egészen pontosan a templom harangjának legendája szerint, aki háromszor megkongatja a harangot, annak szerencséje lesz - ebből kiindulva szinte állandó a harangzúgás a városban. 

Legendák, fényképek és képeslapok ide vagy oda, kétség sem férhet hozzá, hogy Bled gyönyörű. 
Télen vagy nyáron, a legendás "kremšnita" elfogyasztásával, vagy anélkül, Bledet látni, és megszeretni.


SZELENCESIKER - eljutni egy olyan külföldi városba, ahol még nem jártam 


Jártatok már Bledben? 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Szelencenyitogató!

Köszönöm, hogy időt szántál rám, és megosztottad velem a véleményedet!