A heti VKP téma ismét édesszájúra sikerült, azonban ezt egy ilyen Gombóc Arturina egyáltalán nem bánja :]
Említettem már, hogy a családunkban édesanyám a konyha ördöge, azonban az utóbbi néhány hétben nekem is sikerült bejutnom a konyhába, és csúcsos kalapban, seprűt és nyávogó fekete macskát félredobva boszorkánykodni.
Alapvetően nagyon szívesen sütök és főzök, szeretek új recepteket kipróbálni, viszont gyűlölök magam után elpakolni - nagy szerencsém, hogy a mosogatást a gép megoldja helyettem.
Ebben a bejegyzésben Nigella lisztmentes csokitortáját szeretném megosztani a kedves (édesszájú) olvasókkal. Nigella Lawsonról mindenki tudja, hogy mennyire édesszájú. Ő az a nő, aki az olvasztott csokoládés tésztakeverékbe belelök még egy csomag kakaóport, hogy aztán az ébenfekete tésztába még csokipasztillákat dobhasson. Szeretem a műsorait, bár Gordon Ramsay habitusa közelebb áll hozzám.
A receptet a Troll a konyhámban (mennyire vagány URL név!) találtam kb. egy évvel ezelőtt. Először kísérleti jelleggel, később inkább "kéne valami édesség, süssünk egy tortát" jelleggel készült. Lássunk neki!
A csokoládés liezonunkat először is 25 dkg. étcsokoládéval kezdjük. Én általában Boci csokit szoktam használni, most sem történt ez másképpen.
12,5 dkg. vajra lesz szükségünk a tésztához
Egy közepes méretű lábosba randizni küldjük a 25 dkg. étcsokoládét a 12,5 dkg vajjal, és azért, hogy a szerelmük igazán tüzes legyen, vízgőz felett szépen összeolvasztjuk őket.
Mialatt a csokoládénk és a vajunk olvadozik, egy tálba felütünk két egész tojást, és hozzácsapunk négy tojássárgáját. Mindig az utolsó sárgája lesz öngyilkos, ugye?
Egy másik tálba tegyük bele a négy tojás fehérjét, készítsük magunk mellé a porcukrot is, később még szükségünk lesz rá, úgyhogy ne most szőjünk titkos álmokat egy tavaszi habcsókról.
A két egész tojáshoz és a négy tojássárgájához adjunk hozzá 7,5 dkg. porcukrot, és keverjük szépen habosra. Ha lehetőségünk van rá, énekeljünk közben, az elengedhetetlen a süteményünk sikerességéhez! ;]
Mint említettem, habosra keverjük barátunk, Robotgép Robi segítségével
Egy csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét,közben folyamatosan adagoljunk hozzá a maradék (10 dkg.) porcukrot.
A tojásbox közben azért figyeljünk arra, hogy a gőz felett fürdőző szerelmespárunk le ne égjen. Kár lenne azért a sok finom csokoládéért. Természetesen gyönyörködni az olvasztott csokoládéban szabad ;]
Miután a csokoládé és a vaj szerelme beteljesedett, óvatosan, több kisebb lépésben öntsük hozzá a cukros-tojássárgájás keverékhez. Ha mókás kedvünkben vagyunk, az olvadt csokival megpróbálhatunk mintát rajzolni a cukros tojásba.
Robotgép Robi segítségével keverjük össze a csokis-tojásos-cukros masszát. Utána örömködjünk, hogy lenyalhatjuk a masszát a habverőről.
A csokis-cukros-tojásos masszához lassan, óvatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérje habot. Nagyon fontos, hogy a felvert tojásfehérjét ne Hűbele Balázs módjára kezdjük el belekavarni a masszánkba, hanem apránként nagy, széles mozdulatokkal forgassuk bele, hogy ne törjön össze a hab. Így lesz igazán habos, és légiesen könnyed a tésztánk.
Forgatás közben örömködjünk, hogy az étcsokoládé milyen szépen, márványosan elegyedik a tojásfehérjével. Imádom ezt a pillanatot!
Miután mindent összeforgattunk mindennel, körülbelül így fog kinézni a tésztánk.
Ezután öntsük bele egy szilikonformába (ha nincs szilikonforma, akkor értelemszerűen kivajazott, kilisztezett formába), és előmelegített sütőben, kb. 180 °C-on 30-35 percig süssük. Időnként csekkoljuk le, nem szabad, hogy a tészta kiszáradjon. Az végzetes hiba lenne.
Opcionálisan szórhatunk a tésztába még egy kis étcsokoládét. A biztonság kedvéért, nehogy csokoládémentes legyen a tortánk.
Így néz ki a kis aranyos, miután kivettem a sütőből
Nem kell megijedni, ha sütés után egy kicsit összeesik, attól még nagyon finom :]
Miután megsült, frissen felvert vaníliás tejszínhabbal (és opcionálisan idénygyümölccsel) tálaljuk,és mosolyogva, irulva-pirulva zsebeljük be a dicséreteket.
Végül, készítsünk magunknak egy csodálatos tejeskávét, és hátradőlve élvezzük a süteményt és a kávét.
óóó mennyire gusztusos!! :))
VálaszTörlésKöszönöm :]
TörlésHmm, ezt nem most kellett volna megnézni *.*
VálaszTörlésAmúgy én is szeretem Nigella műsorait, meg ahogy süt-főz :)
Valóban nem egy 22:55-ös süteményről van szó :] De egyszer szerintem érdemes rászánni egy órát, meghálálja majd :]
TörlésEgyszer már csináltam ilyet, de tettem bele fehércsoki darabokat is és egy kis Nutellát. :P
VálaszTörlésSzerintem bűn Nutellával és fehércsoki darabkákkal elrontani ezt a tortát, de ahogy érzed :P
Törlés